İlk yazım ve Bulgaristan hakkında küçük notlar

Selamlar ..  Bugüne kadar yaşadıklarımı paylaşma gereği duydum neden mi ?? Bu kadar anı biriktirdim ve bunları paylaşmak istedim ve bu biraz da çevremin  baskısı ile  oldu tabii :) Kendimi ifade etme yeteneğime güvenirim ama yazmak ayrı bir mecra benim  için.. 
      Seyahat etmek ve bunu planlamak benim için bir keyif kaynağı.. İnsana yeni yerler gezip keşfetmenin   verdiği hazzı bu dünyada az şeyden alabilirsiniz ,kanınıza bir kere girdi mi bu his hiç çıkmaz emin olun .. :) Seyahat planlamalarından ben genellikle otel için booking.com u kullanıyorum yıllardır ;lakin onu da kullanmanın sırları var ucuz ve iyi bir yer isterseniz arama kriterlerinde ucuzdan pahalıya yaptıktan sonra müşteri beğenisi en çok olana göre sıralarsanız ve bir kaç yorumda okursanız otel işini garantilersiniz ,ben uzun zamandır öyle yapıyorum.Yol konusunda ise  kendi arabanız(sigorta ve yeni ehliyet)size daha bağımsız bir yolculuk yapmanızı sağlar..Unutmayın o her yerde durabilmenizin rahatlığı sizde alışkanlık yapar ..Ayrıca arada fırsat sitelerinde uygun fiyatlara da gidebiliyorsunuz arada kontrol etmekte fayda var.Şimdilik Size Bulgaristan hakkında küçük bilgiler vereceğim ve inşallah daha çok macera ve anı paylaşacağım.

         Bu ilk yazımda sizlere komşularımızdan Bulgaristan hakkındaki tecrübelerimi anlatacağım.Öncelikle Bulgaristan'a özel arabanız ile gidecekseniz yapmanız gerekenler var demektir.Yeni çipli ehliyet ve yeşil sigorta (ister kapıda ,isterseniz sigortacınız tarafından hazırlanan min.15 günlük 63 eur olan y.dışı sigorta) gerekmektedir.Bulgarların gümrük sıraları meşhurdur,şanslı iseniz bayram ve aşırı yüklenme olabilecek günlerde seyahat etmemeniz riski aza indirgeyebilir.Bulgar gümrüğünde hem az gişe vardır hemde sistemleri eskidir.Neyse gümrüğü atlattıktan küçük döviz bürocukları var,paranızı burda leva ya çevirebilirsiniz.Yola revan olduktan sonraki ilk durak köftesiyle meşhur bizdeki ismiyle Filibe (Plovdiv);
Filibe'de sokak sanatı
Eski mevlevi dergahı şimdiki lokanta



Osmanlı mimarisi evler



Çarşıda Türk izleri



Sokak sanatı

                                                                                                                                     Filibe aslında Kadıköy kadar küçük ama şirin bir kasaba.Tüm Balkanlarda görebileceğimiz gibi şehrin çoğu yerinde Osmanlı mimarisi evler hakim.Nüfus olarak orta ve yaşlı kitle çoğunlukta,kent meydanına gelince sizi uzun bir çarşı karşılamakta.Yemek olarak ağırlıklı
olarak fast food tarzı ürünler yiyebilirsiniz.Tıpkı bizde olduğu gibi dönerde yiyebilirsiniz
ama farklı bir pide ve yoğurtlu bir sos ile..      




Aleksandr Nevski Katedrali


Sofya amfi tiyatro


                        
    Şimdi de gelelim Sofya yani Bulgaristan'ın başkentine.. Diğer kasaba ve şehirlerine oranla daha gelişmiş olmakla  birlikte tarihi eserleri ve mini saray kıvamındaki devlet daireleriyle farkını ortaya koymakta.. Bolca gezilecek mekan bulunmakta ;bunların başında Aleksandr Nevski katedrali bulunmakta altın kubbeleriyle göz alıcıdır.Bunun haricin de Aziz sofya ve Boyana kilisesi,Ulusal askeri ,tarih müzesi ve Romalılardan kalan amfi tiyatro gezilecek yerler arasındadır.Yok ben tarih sevmem derseniz rotamızı Karadeniz'e çevirmek gerekir.Burgaz ve Nessebar plajları meşhurdur.Onları da bir diğer maceramızda.. 

Sofya Belediye Binası

Sofya'daki devlet daireleri



Özgürlük Anıtı
          Sonuç itibariyle yukarda da dediğim gibi Sofya ve Plovdiv'i gerek kendi aracınızla gerekse diğer alternatif ulaşım şekilleriyle de  ziyaret edebilirsiniz..
         Yeni maceralarda buluşmak üzere hoşçakalın... Sürç-i lisan ettiysek af ola ..

Sofya'da akşam 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tamamen Mavi ... Kefalonya & Lefkada

Dedeağaç'ta haftasonu kış kaçamağı - (Alexandroupoli)

Uzak yakın Skiathos