Yeşil Zümrüt Thassos



Bu seferki maceramız zümrüt ada Thassos..Kuzey Ege'nin güzel adalarındandır;yeşilin her tonunu görüp hissedebileceğiniz bir ada.Gelelim bu güzel adaya nasıl gidilir neler yapılır ?İstanbul'dan çıkıp İpsala Gümrük kapısından Egnatia Odos ile yani otabandan Xanti(İskeçe)yi geçince tabelalarda feribot simgesini görüceksiniz ve bu tabelalar sizi feribota götürecek.Feribota Keramoti den de binebileceğiniz gibi , Kavala'dan da binebilirsiniz..Feribot saatleri ve ücreti için thassos-ferries den inceleyebilirsiniz İstanbul Keramoti 440 km;bu da takribi 4 -4,5 saatlik bir yolculuk demektir.Feribot da yarım saat sürmektedir yani toplamda kısa bir sürede cennet gibi güzelliklerle karşı karşıyasınız .Adaya feribottan adım attığınız yer Limenas ve başşehirdir.Küçük ve şirin çarşısından hediyelik alışveriş yapabilirsiniz.

Thassos Feribotu
Yolda size martılarda eşlik eder :)
Thassos adası ufukta.. 
Şirin Keramoti Limanı
                 


  Adaya geldiğimizde nerede kalacağımız birazda isteklerimizle alakalı ,eğer heryere eşit uzaklıkta olayım vede diskoya  filanda gideyim derseniz  kesinlikle Limenaria ,yok ben kafa dinlemeye geldim o taraklarda bezim yok derseniz özellikle hem uygun fiyatı hemde denize sıfır konumuyla Manolis Studios ' u şiddetle tavsiye ederim.Otel sahibi sıcakkanlı ve çok yardımseverdir.Konumu ve merkeze yakın olması ayrı avantaj.                                                                                                                                                                                        


                               
Manolis studios


        Konaklama işini halletiyseniz eğer simdi sahil zamanı ... Adada mutlaka uğramanız gereken Giola yani dalgaların kayaları oymasıyla oluşan doğal havuz.Öncelikle tabelası yolda giderken viraj içinde ; dikkat gerektirecek cinsten  ve  stabilize olmayan yola sahip ,dogal güzelliklerin bozulmaması adına yunanlı dostlarımızla aynı fikirdeyim :) Giola da muhakkak kayalardan atlama yapmalısınız .. Normalde çogu yerde yazdığı gibi marble beach,La scala beach gibi turistik yerler istemiyorsanız bana kulak verin.. Mesela Atspas beach... Kallirachi den Limenaria'ya giderken şirin balıkçı kasabasından hemen sonra bu güzel yerleri haritada blogun sonunda bulacaksınız.Atspas kuytu dalgasız ve az kalabalık barındıran bir beach.. Tavsiye edilir..

Giola (doğal Havuz)


                                                                   Atspas beach                                       
 Saklı cennetlere devam edelim  Arsanas beach...  Burada doğanın bize sunduğu renk zümrüt yeşili  bloglarda adını bolca duyduğunuz Livadi beach'ten devam eden patika yolu takip ederseniz bu muhtesem   denize kavuşabilirsiniz ,çok kimseler olmadığı için rahatça yüzebilirsiniz..                                                                                                                                                                                                    

Arsanas beach


       
Arsanas beach


                                                                   180 derece Arsanas                                                                                                                     


          Sırada Glifoneri Beach var..Burasıda yol uzerınde  yine kücük tabelasıyla yüksek dikkat gerektirmekte.Bir adet küçük işletme yani taverna var kuçücük plaj ve denizin rengi sessizlik muhteşem ve ömre bedel .Thassos'un en güzel denizlerinden  biridir.


Glifoneri  


Glifoneri


Notos Beach de yine benim güzel denizler sıralamasında yer alan güzel bir yer.Limenaria'dan Aliki beach'e giderken sağda;zaten arabaların park etmesinden de anlayabilirsiniz ,2 şezlong şemsiye 5 eur burada.Adada genelde çok turistik yerler haricinde o parayı da vermezsiniz.Ama bu denize değer..
 Notos beach
Notos beach 

Bir plaj önerim daha var ; bu sessiz sakinlik sevenlere gelsin Astrida beach .Çocuklu bir aile iseniz yada sevgilinizle sakin plaj arıyorsanız,işte burası ..Potos'u geçip Rossogremeno ya gelmeden burası ;yollarda yavaş gittiginizde burayı da keşfedebilirsiniz.Deniz iyiler arasında.
Astrida beach 


Bu arada Rachoni beach'i de es geçmeyelim;organize bir plaj yani beach isterseniz hem müzik hem süper bir deniz vede uygun fiyatlı menüsü ile eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.Bunun haricindeki plajlar heryerde okuyup deneyimleyeceğiniz isimler ve yerler;denemekte serbestsiniz ama buraları da bence not edin.. Bunlar Haricinde Golden beach ,Aliki beach,Paradise Beach,MakriAmmos ,Porto Vathy,Marble Beach (adını tepedeki mermer fabrikasından ve denizdeki ufalanmış mermerlerden alır) bu plajları da eğer tatil planınız uzun ise görebilirsiniz .

Rachoni Beach


Gezilip görülecek yerler arasında  St Arch Michael manastırı eşşiz manzarasıyla ,Panagia zeytinyağı fabrikası ve eski mimari evleriyle ,Theologos ve Kazaviti kuzu,oğlak ve keçi çevirmesiyle aklınızı başınızdan alabilir benden söylemesi.. Et olarak benim tercihim Kazaviti oldu hem manzara hemde lezzet açısından... Kazaviti bir Osmanlı köyüdür ayrıca ..Panagia da içi kalp şeklinde oyuk olan ağacın orda fotoğraf çektirin mutlaka...Eğer müzeseverseniz  Folklorik müzeyi de Theologos'da görmeniz ilginç bir deneyim yaşatır size.Bizim köy evlerimizle aynı ve benzer çok şey bulunmakta buda kültürlerimizin ortak yanlarını göstermektedir.


Gece Limenaria limani

Manastırdan manzaralar

Manastırdan Kuzey Ege denizi

Manastırın Manzarası

Golden Beach 


180 derece Golden Beach

Golden Beach

Panagia Sotirelis zeytinyağı Fabrikası Eski nostaljik bölüm tanıtımı

Panagia Kalpli ağaç


Uzaktan Golden beach ve Panagia


Uzaktan Theologos köyü 

Folklorik Yerel müze 


Folklorik müze

Marble beach




Limenas'da gün batımı
    Gelelim yemek ve damak tadı lezzetlere Thassos a gidince olmazsa olmaz almanız gerekenler şunlardır;Zeytinyağı,Çam balı ,Karidaki(ceviz reçeli)ve Fig(incir reçeli).Zeytinyağı gitmeden evvel alternatiflerde bulmama rağmen kesinlikle Panagia daki sotirelis yağ fabrikası ;fiyatları bize göre oldukça uygun ama zeytin de alacaksanız hasat zamanına yakın almanızı tavsiye ederim çünkü yöresel olarak Yunanistan'ın daha güzel yerleri var zeytin konusunda ... Şimdi gelelim bal ve reçel kısmına ;IOPA adlı  özel yer gayet sıcak samimi konuksever ve hizmet odaklı sevimli bir firma .Limenas'dan Kallirachiye gelirken yolun solunda eski kocaman tabelası sizi karşılayacaktır.Burdan muhakkak Karidaki,fig,portakal,domates reçellerini mutlaka alın, ben bunları denedim ve enfes.. Daha bir sürü ürün var burada yazamadığım ..Balı da burdan alabilirsiniz ama petekli bal için yol kenarlarında satıcılardan almanızı tavsiye ederim.Ürünlere burdan da bakabilirsiniz. 
http://www.iopa.gr/iopa/

Yemek için ise özellikle balık akşamı huzur veren ortam diyorsanız Kallirachi kasabasından sonra yolun kenarında olan aile işletmesini şiddetle tavsiye ederim.Balıklar inanılmaz taze...tesadufen bulduğum bu yeri gözüm kapalı tavsiye ederim.Diğer tarz yemekler için bol çeşit olarak (pizza ve döner (gyros) Limenas uygundur.Balık olarak ise ilk girişteki sol sıradaki tavernaları deneyebilirsiniz..Ama  en iyisi değil.Et ise keçi,oğlak ve kuzu olarak benim tercihim Kazaviti'deki en son ve en yukardaki restoran ;lokum gibi etler ..
Theologos'da aynı şekilde bir sürü taverna var tabi tercih sizin.. 

Thassos;çok sey deneyebileceğiniz ve tecrübe edebileceğiniz ,gayet yakın ve güzel bir ada ...  Son zamanlarda bizim tarafımızdan keşfedilen ve yükselen popülaritesiyle bozulmaması dilemek kalıyor bize..Kısacası her gittiğinizde sizi farklı yönleriyle karşılayacak bir Yunan adası.. 
Thassos plajları 


Bolca güzel anı dileğiyle... 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tamamen Mavi ... Kefalonya & Lefkada

Dedeağaç'ta haftasonu kış kaçamağı - (Alexandroupoli)

Uzak yakın Skiathos